Start

Veilig surfen

Laat je niet pakken!
Hoe beveilig ik m'n eigen pc? Deze website brengt je al aardig op weg!

Tips om veilig te surfen

 1. Vraag steeds eerst de toestemming aan je ouders of de persoon die verantwoordelijk voor je is. Doe nooit iets op het internet zonder dat zij er iets van afweten.

 2. Wees zuinig met het geven van je adres en gsm- of telefoonnummer, maar ook met foto's van jezelf of je familie. Je weet maar nooit wat anderen er mee doen. Via je telefoonnummer kan men makkelijk achterhalen waar je woont! Vraag dan eerst de toestemming aan je ouders of die persoon die verantwoordelijk voor je is. 

 3. Houd je paswoord voor jezelf. Want voor je het weet kent je hele omgeving het, kent de wereld het, maar ook mensen van wie je niet zou willen dat ze het kennen.
   

 4. Je anders voordoen dan je bent, kan grappig zijn, maar ook enorm gevaarlijk. Je weet nooit zeker met wie je chat. Dat geldt trouwens ook voor degene met wie je chat. Ook hij of zij kan zich anders voordoen tijdens je chat. Dat anders voordoen kan leuk zijn, maar jij bepaalt (of de ander met wie je aan het chatten bent) wanneer het genoeg is!  

 5. Als je chat en iemand is vervelend tegen je, ga er dan niet (langer) op in. Neem een beslissing en log bijvoorbeeld uit of chat met iemand anders.  

 6. Praat er thuis over, ook als je gemene of onbeschofte e-mails krijgt. Met je ouders, broer of zus. Erover praten helpt. Zo heb je het gevoel dat je er niet alleen voor staat.  

 7. Als je iets ziet dat je naar vindt, klik dan weg. Je hoeft er toch niet verder naar te kijken?  

 8. Ik controleer alles wat op deze website komt. Is er toch een link, een bericht, informatie of een foto waar je je niet lekker bij voelt, haal dan je ouders er even bij. Informeer ook de initiatiefnemer van deze site.  

 9. Volg je een link naar een andere website? Geloof dan niet alles wat op die miljoenen websites van het internet staat! Blijf steeds kritisch! Vraag je ouders om je een handje te helpen... of stuur me een e-mail.