Start
Omhoog

Substantiefgroep

Wat is een substantiefgroep?

Een substantiefgroep bestaat uit een substantief (= zelfstandig naamwoord) waarbij vooraan en/of achteraan woorden toegevoegd worden.

Op de vraag: "Welk huis?" of "Wat voor woning?" antwoord je door woorden voor en/of achter het substantief (= zelfstandig naamwoord) te zetten.

Welke mogelijkheden biedt de substantiefgroep?

De substantiefgroep biedt ons de mogelijkheid om details in een tekst te verwerken, zodat die voor de lezer meer begint te leven, 'echter' zal lijken.

Veel schrijvers gebruiken substantiefgroepen. Daarom vinden wij de teksten van deze schrijvers juist zo spannend, zo echt. Nu weet je hoe dit komt!

Maar hoe vind ik dat kernwoord nu?

Om het kernwoord van een woordgroep te vinden, probeer je welke woorden je eruit kunt schrappen. Je moet daarbij een correcte zin overhouden, een zin gebouwd volgens de regels van het Nederlands.  Om een grammaticale zin te vormen is die extra informatie dus niet nodig, maar voor de communicatie is ze vaak onmisbaar omdat ze noodzakelijke informatie over een kernwoord kan bevatten.

Ook de lidwoorden (de, het, een) en andere bepalende woorden (deze, die, dat, zo’n, zulke, enz.) rekenen we tot die extra informatie bij het kernwoord, hoewel die woorden onmisbaar* zijn om een grammaticale zin te vormen.

*Dat interessante boek over planten is van mijn broertje.

in ‘dat interessante boek’ kunnen we het woord ‘dat’ niet weglaten!

 

Kijk eens naar deze tabel:

                                                    SUBSTANTIEFGROEP

  vooraan substantief achteraan

Het

Een

Dit

Dat

Ons

...

mooi( e)

nieuw(e)

eerste

brandend( e),

vervallen

Vaders

 

huis

daar

ginder         

met een rood dak          

, oud en vervallen,

om van te dromen        

dat zij verkocht hebben          

waarvan het dak open ligt    

waarvan de ramen, die pas  

vervangen waren, door de    

storm stuk gewaaid zij