Start
Omhoog
sms afkortingen
sms poŽzie
Hoe schrijf je sms'jes?
Chatten
Achtergrondinfo

SMS

Jongeren van nu groeien op met de moderne media. Eťn ervan is de gsm. De nieuwste hype op dit moment is het verzenden van berichtjes volgens het sms-systeem: e-mailen per gsm-telefoon (SMS=Short Message Service).

Ondanks technische beperkingen is met sms toch effectieve communicatie met anderen mogelijk en …wat de sociale etiquette betreft; je stoort je medemens niet zoals dat in hoge mate het geval is met het ‘gsm-gebabbel’ in trein, bus, tram, metro, op straat en in openbare gebouwen.
Sms is mogelijk omdat je met je mobiele telefoon behalve cijfers ook letters op het display kunt oproepen. Je moet dan een cijfertoets vaker indrukken, bijvoorbeeld onder de 2 staan de letters A, B en C; voor de A druk je 1x, voor de B 2x en voor de C 3x, enzovoort. Tussen de ingetoetste letters wacht je even. Je moet dus vaak toetsen indrukken, voordat een boodschap als: ‘Ik kom eraan’ op je display verschijnt.


De beperking van ‘sms’en (nieuw werkwoord) zit hierin dat je per bericht maar zo’n 160 tekens –inclusief spaties- tot je beschikking hebt. Je moet een sms-bericht dus efficiŽnt formuleren. Zo is de boodschap ‘Zal ik intussen even thee zetten?’ (33 tekens), in de titel, via ‘sms-taal’ teruggebracht tot ‘Zal ik [in] FF T ZZ?’ (20 tekens). Dit is de taalkundige kant van het ‘sms’en en daar gaat het in deze lessenreeks over.

Om te oefenen, klik op onderstaande knop 'SMS'.

Opdracht:
De omgeroepen berichten typ je zo snel mogelijk om in sms-berichten en je probeert de diverse zakenmensen zo snel mogelijk op weg te helpen.
Er verschijnt een dialoogvenster dat vraagt: "Wil u de onbeveiligde items weergeven?" => Je klikt uiteraard 'nee'.

Uiteraard gebruik je de sms-taal enkel tijdens het sms'en!