Start
Omhoog

Chatten

Katern Nieuwe Media: "CWYL8R". "K, TC!"

"CWYL8R". "K, TC!" Als je dit als leek ziet, weet je niet wat hier staat. Voor fervente chatters daarentegen, is dit de nieuwe manier van communiceren. "Chat with you later", zegt de eerste spreker. "Ok", antwoord de tweede. "Take care!" Met de opkomst van de chatboxen op internet en de mogelijkheid om te sms’en ontstaat er over de hele wereld een nieuwe taal.

De nieuwe taal is ontstaan uit de noodzaak snelle, korte berichtjes te kunnen versturen. Hij bestaat voornamelijk uit afkortingen en emoticons, tekens die men gebruikt om tijdens een gesprek bepaalde emoties weer te geven. Wie surft op het net, op zoek naar de bestaande tekens en afkortingen, komt sites tegen met paginalange lijsten met voorbeelden. Maar echte chatters hebben hun eigen afkortingen, die zij alleen kennen.

"Als ik met drie vrienden zit te chatten, heb ik echt geen tijd om lange zinnen te formuleren", legt derdejaars student en chatverslaafde Michiel van der Steen het gebruik van de afkortingen uit. "Want in de tijd die ik nodig heb voor een zin, hebben de anderen alweer drie andere onderwerpen aangesneden."

Michiel maakt tijdens het chatten veel gebruik van Engelse afkortingen. "Ik chat behalve met mijn vrienden met mensen buiten Nederland. Dat gebeurt altijd in het Engels en een voor een heb ik de meest gebruikte Engelse internetafkortingen geleerd. Met mijn vrienden ben ik die ook gaan gebruiken, omdat het te ingewikkeld wordt om daarnaast Nederlandse afkortingen te onthouden. We hebben wel een paar eigen afkortingen verzonnen. Uitdrukkingen die wij onderling veel gebruiken, hebben we afgekort en die gebruiken we nu tijdens het chatten. Maar die zijn speciaal voor ons zo weten je altijd zeker dat degene met wie je chat een van je vrienden is."

Naast afkortingen maakt Michiel veel gebruik van emoticons. Zij zijn volgens hem onmisbaar in een goed gesprek. "Als je iets cynisch bedoelt maar de ander kan jouw gezicht niet zien of de intonatie van jouw stem niet horen, dan komt het vaak verkeerd over. Door een smiley te gebruiken met een wel heel blije lach, weet de ander precies hoe ik het bedoel."

Behalve voor het chatten is de nieuwe taal uitermate geschikt voor in een sms-bericht. "Ik verstuur tien tot twintig sms-jes per dag", lacht vierdejaars studente Janneke Kuijlaars. "Ik heb al twee jaar een mobiele telefoon en vanaf de eerste dag ben ik verslaafd. Het nadeel van een sms-bericht is dat je maar een bepaald aantal woorden kunt gebruiken. Wil je dus een wat langere boodschap overbrengen, dan doe je dat met behulp van bekende afkortingen." De afkortingen die Janneke gebruikt, heeft ze net als Michiel van het chatten op internet. "Ik chatte eerst heel veel en toen heb ik wel wat woordjes opgepikt. Maar tegenwoordig heb ik er niet zoveel tijd meer voor, nu beperk ik me tot het sms’en, wat eigenlijk hetzelfde is als het versturen van een e-mailtje."

Kwaad

Naast het gebruik van emoticons is er nog een andere methode om tijdens het chatten emoties weer te geven. Michiel: "Als je alles in hoofdletters typt, betekent het dat je je kwaad maakt, dus dat je aan het SCHREEUWEN bent. Ik gebruik bijna nooit hoofdletters, want het is vervelender om hoofdletters te lezen dan kleine letters."

Een veel gebruikte afkorting in het chatten en SMS-en is LOL , wat laugh out loud betekent. Voor Janneke is dit de belangrijkste afkorting die er bestaat. "Je gebruikt het als je een grap maakt of als je zelfspot gebruikt. Kortom, je gebruikt het als je iets aan het typen bent en je voelt een lach op je gezicht verschijnen - bij mij dus bij bijna elk bericht!." Michiel gebruikt in plaats van LOL de smilie : ) . "Het is de meest bekende smilie en daarnaast ook nog eens de makkelijkste. En ik vind een smilie leuker staan dan een paar hoofdletters."

Hoewel het chatten en SMS-en bij beide studenten het meest gebruikte communicatiemiddel geworden is, genieten zij toch het meest van een gewoon telefoongesprek. "Ik kan niet horen of mijn vrienden verdrietig zijn of blij", legt Janneke uit. "Zij kunnen wel een blij berichtje sturen, maar misschien voelen zij zich helemaal niet zo vrolijk. Door de telefoon heb ik dat meteen door en dan kan ik meteen vragen wat er aan de hand is." Voor Michiel betekent het chatten het ontmoeten van verschillende mensen. "Maar door de telefoon hoor je pas echt hoe iemand is. Je kunt je accent niet verbergen en aan de manier waarop je iets zegt, geef je ook een deel van je karakter bloot. Daarnaast heb je iets meer tijd om te antwoorden en kun je wat dieper op de dingen ingaan."

Voorbeeld:

Met de afkortingen uit de lijst kun je zo een gesprek voeren:

-RYT?

>Ja, ik ben er. Hoest?

-K. Ben een beetje %-6 van het harde leren.

>IMHO ben je altijd %-6.

- ?

>E2EG

-CMIIW, maar moest jij niet werken vandaag? Ik belde maar je was er niet

>Klopt, net toen je belde was ik :-i

-ONNA mijn x-BF staat voor de deur

>LZ, 1-o

-G2G, maar IBB!

>PCB

-K, HLV

>:-x

-W8! Hoe laat kan ik je bellen?

>ASAP

 

Smilies

o:-)             een engel

d: -)            baseball

: =b            ever

: -)^<         big boy

: -)8<          big girl

:-x               big wet kiss

%-6             brain dead

$-)               yuppie

1-o              gaap.

8^               chicken

.\/               duck

:-.)                Cindy Crawford

5:-)              Elvis

:-@!            Vloekend

*^_^*         huge, dazzeling grin

:-*                kiss

(-:               lefthand

:-I               sigaret rokend

*<) :o)         clown

<g>            grin

Afkortingen

2             to

4             for

U            you

C            see

B             be

Y            why

FAQ        frequently asked questions

ATTN       attention

B4             before

BF             boyfriend

GF            girlfriend

W8           wait

CUL8R     see you later

TTYL8R    talk to you later

ASAP       as soon as possible

AFAIK      as far as I know

IMHO       in my humble opinion

OTOH       on the other hand

EZ           easy

AYT         are you there

CMIIW      correct me if I’m wrong

E2EG         ear to ear grin

G2G          got to go

GAL           get a life

GBH&K      great big hugs and kisses

GBH&K2    great big hugs & kisses too

GGG         giggle

GOWI        get on with it

HLV             hasta la vista

HP               home page

IBB              I’ll be back

IK                I know

IRL              in real life

ILU              love you

K                 okay

LZ                loser

ML              more later

ONNA       oh no, not again

PCB            please call back