Start
Omhoog

Artikels

 

Lord of the Rings houdt oorlog tegen

Volgens een Duitse professor Literatuur kan het lezen van de boeken van Lord of the Rings een oorlog voorkomen.

De professor beweert dat volwassenen iets vaker kinderverhalen moeten lezen. Hierdoor zouden we in een vredevollere wereld leven. Sprookjes en andere verhalen lopen niet altijd gelijk met de realiteit, maar ze helpen wel om de fantasie aan te wakkeren. Ze geven de lezer nieuwe ideen en kunnen zelfs helpen om politieke problemen op te lossen. Kinderboeken kunnen volwassenen absoluut helpen om de situatie te herzien en de politieke problemen op een makkelijkere manier in te schatten.

Hij voegde er nog aan toe dat Tolkien's Lord of the Rings een goed voorbeeld is van een kinderboek dat kan helpen. Het toont op een spectaculaire manier hoe het vernielen van een voorwerp de dominantie van n persoon of partij kan voorkomen.

 

dinsdag, 18 februari 2003

 
Leesbevordering met Suske en Wiske

23.09.04

Om bij middelbare scholen de liefde voor het lezen aan te wakkeren, zouden scholen ook Suske en Wiske-strips op de literatuurlijsten moeten zetten.

Tot dit opmerkelijke advies kwamen de wetenschappers Walter Schlundt Bodien en Fransje Nelck van de Rijksuniversiteit Groningen na een onderzoek bij Nederlandse scholieren tussen 13 en 17 jaar.

Het lezen van strips kan jongeren die niet graag lezen, aansporen om toch een poging te doen, stellen de onderzoekers. "Als je hen literatuur opdringt, lezen ze met tegenzin en uiteindelijk stoppen ze er dan volledig mee. Dat is zonde. hen ook leerrijke en ontspannende strips laten lezen, kan dat fenomeen tegengaan", aldus Schlundt Bodien en Nelck.

Vooral bij jongens zou de afwisseling tussen klassieke romans en lichtere kost een positief effect hebben op het leesgedrag.

Bron: Gazet van Antwerpen